Do najbardziej znanych potraw należą:
stinky tofu (chou doufu) - jest to rodzaj fast-food`u, w którym sami wybieramy składniki (wrzucając je szczypcami do koszyczka), które zostają później usmażone w głębokim tłuszczu z dodatkiem liści zwanych przeze mnie liśćmi z drzewa - jest to bliżej niezidentyfikowany gatunek, nadający jedzeniu charakterystyczny smak. Cała mieszanka jest posmarowana sosem i posypana mieszanką pikantnych przypraw. Do wyboru mamy oczywiście tofu, które usmażone wydziela szczególny zapach roznoszący się po całej okolicy, kurczaka, kalmary, warzywa, bułeczki ryżowe, podroby, ryż kleisty w bloczkach. Jak zażyczymy sobie kotleta lub inne mięso w kawałku, to zostanie ono potem rozdrobione nożyczkami. Wszystko przekładane jest do papierowych torebek i zajadane drewnianymi patyczkami.
oyster omlette (ô-á-chian) - jak sama nazwa wskazuje omlet z ostrygami, z dodatkiem kapusty, podawany z brązowym sosem
coffin bread (guancai ban) - to spora pajda białego chleba usmażona w głębokim tłuszczu, przekrojona w taki sposób żeby utworzyć "trumienne" wieczko; środek wypełniony jest owocami morza i warzywami zalanymi masą jajeczną
pierożki na parze lub smażone (dumplings, xiaolongbao) z wieloma rodzajami nadzienia, z mięsem, seafood`owe lub jarskie
rice dumplings (zongzi) to mieszanka kleistego ryżu z mięsem, krewetkami, orzechami zawinięta w bambusowe lub trzcinowe liście i gotowana na parze, podawana z ostrym sosem
takoyaki czyli kulki z ciasta przypominającego naleśnikowe z owocami morza i kapustą, podawane ze słodko-słonym sosem, majonezem, czasem wasabi i posypane wiórkami rybnymi
kalmary, rozmaite kiełbaski na patyku, soki, napoje mleczne i herbata.
Night markety są w wielu miejscach, w miastach i koło punktów turystycznych. Największym z nich jest Shilin w Taipei.
Takoyaki |
Rice dumplings |
Shilin - klimatyzowana część w podziemiach |
Teppanyaki |
Coffin bread |
Stinky tofu stand |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz